Tarta z owocami – Katarzyna Lewek

 

Tarta z owocami - Katarzyna Lewek 1
Przepis dostępny w 33 wydaniu gorliczanin.pl

Prezentujemy Wam wypieki Katarzyny Lewek, zawodowej kucharki, dla której praca jest nie tylko pracą, ale i okazją do eksperymentowania – nie lubi ograniczeń, dlatego zarówno gotuje, jak i piecze, by odkrywać kolejne kuchenne tajemnice.

Tarta z owocami
Składniki:
Ciasto: 
1 1/4 szkl. mąki 
1/3 szkl. cukru, 
1/4 łyżeczki soli, 
115 dag margaryny 

Masa: 
250 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej) , 
3 łyżki cukru pudru, 
250 g serka Mascarpone, 
owoce dowolne: borówki, maliny, winogrona, porzeczki.

Przygotowanie ciasta: 
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy powstaną z niego duże grudki, 
które łatwo będą się ze sobą zlepiać. Ciasto wyłóż na formę do tarty. Wstaw ją do zamrażalnika 
na 15 minut. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw je do piekarnika, rozgrzanego do 190 stopni 
na 20-25 minut. Pozostaw by ostygło. 

Przygotowanie masy: 
Smietanę kremówkę ubij na sztywno pod koniec dodaj 3 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i wymieszaj bardzo delikatnie. Na schłodzoną tartę wyłóż krem i udekoruj dowolnymi owocami według upodobań.

*** *** *** *** ***

W kuchni czujesz się jak kapitan okrętu? Łyżki, noże, patelnie są ci posłuszne niczym majtkowie na pokładzie statku? A może kuchnia to dla ciebie po prostu hobby, chwilowe oderwanie się od rzeczywistości? Bez względu na to czy kulinarne wypieki sa dla ciebie tylko przygodą, czy może zawodowym zajęciem, pochwal się swoimi smacznymi arcydziełami przed innymi! Napisz do nas na: info@gorliczanin.pl lub odezwij się na fanpage FB gorliczanin.pl
a my chętnie opublikujemy Twoje wypieki 🙂

Udostępnij: