ŚWIĄTECZNE PRZYSMAKI – Magdalena Wojtanowicz

 

EKSPRESOWE PIERNICZKI bez leżakowania…
są pyszne zaraz po upieczeniu i super chrupiące. Te pierniczki można zrobić na dzień – dwa przed Świętami, ponieważ nie wymagają długiego leżakowania.

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
3 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
50 g masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
2 łyżki ciemnego kakao

POTRZEBUJEMY:
papier do pieczenia
stempelki do wykrawania i odbijania świątecznych wzorków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło z miodem rozpuścić. Gdy przestygnie, przelewamy do suchych składników i wbijamy jajko. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Schładzamy 20 – 30 min. w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość 3 – 5 mm i wykrawamy dowolne kształty. Piekarnik nagrzewamy do temp.180 stopni, pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok.10 min. (najlepiej około 7 – 8 min. sprawdzić czy zaczynają się rumienić od spodu – jak tak to wyjmujemy) przed pieczeniem możemy słomką do napojów zrobić otworki by móc je potem zawiesić na choince. Po całkowitym przestudzeniu – zdobimy lukrem 🙂

IMPREZOWE PIEROŻKI
…wystarczy podać je z dowolnym sosem, a przyjaciele i rodzina będą zachwyceni.

CIASTO
Składniki:
2 szklanki mąki poznańskiej
ok.1 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

FARSZ
Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu
1/2 puszki konserwowej kukurydzy
1/2 puszki czarnej fasoli
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 czerwonej papryczki chili
sól, pieprz
2-3 łyżki posiekanych prażonych pestek dyni
1 łyżka oleju z pestek dyni

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Dobrze jest też odstawić ciasto „na odpoczynek” tak na 15 – 30 min. owinięte w folie spożywczą. Farsz: do miski dodajemy ugotowany ryż, odsączoną z zalewy kukurydzę, fasolę oraz tuńczyka, posiekane pestki dyni, olej dyniowy, drobniutko posiekaną papryczkę chili oraz do smaku sól i mielony pieprz czarny. Całość dokładnie wymieszać. Po czasie leżakowania ciasta – ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać farsz i lepić pierożki. Gotowe pierożki smażyć na rumiano w rozgrzanym oleju, a potem odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać w towarzystwie ulubionego sosu np. czosnkowego.

ZAPIEKANE GOŁĄBKI z mięsem i pieczarkami w kapuście włoskiej
Jak co roku, tak i w te Święta u mnie nie może zabraknąć tradycyjnie gołąbków najbardziej lubię te zapiekane w piekarniku czy to w gęsiarce – brytfannie, lub w naczyniu żaroodpornym przykrytym pokrywą lub folią aluminiową, która również świetnie się do tego nadaje W tym roku postawiłam na kapustę włoską – która jest delikatniejsza, a gołąbki pięknie się w niej prezentują. Przed podaniem polewam sosem pieczarkowym

POTRZEBUJEMY:
sporą główkę kapusty włoskiej folia aluminiowa

FARSZ:
800 g pieczarek
500 g mięsa mielonego
3 szklanki ryżu
6 szklanek wody
sól, pieprz
1 średnia cebula

SOS:
300 g pieczarek
sól, pieprz
przyprawa grzybowa
2 szklanki wody
zasmażka do zagęszczenia
2 szklanki bulionu do podlania gołąbków podczas zapiekania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Sos: Pieczarki kroimy, lekko podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gdy zacznie się gotować to dodajemy zasmażkę ( ciemną – III stopnia ) i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą grzybową. Kapustę oczyszczamy i wykrawamy z niej głąb i sparzamy wrzątkiem tak by móc zdjąć liście. Z każdego liścia ścinamy nieco zgrubienie. Ryż dotujemy na pół twardo (w proporcji ile ryżu to dwa razy więcej wody co ryżu ) – kiedy widzimy, że wchłonął znaczącą ilość wody, a jest pół twardy – to gasimy i odstawiamy z ognia. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę na rumiano i dodajemy do niej obrane – oczyszczone i pokrojone pieczarki. Chwilkę podsmażamy razem doprawiamy solą, pieprzem, a następnie przekładamy do ryżu i dokładnie mieszamy. Kolejno do farszu dodajemy podsmażone na niewielkiej ilości oleju mielone mięsko i dokładnie mieszamy. Nakładamy farsz na liściu przy ścinanym zgrubieniu, zawijamy boki do środka, a następnie dociskając – ściskając zwijamy jak krokiety. W naczyniu, w którym będziemy zapiekać układamy je dość ciasno – zwinięciem do dołu. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Do naczynia, w którym mamy poukładane ciasno gołąbki wlewamy bulion do połowy naczynia. Przykrywamy wierzch pozostałymi niewykorzystanymi liśćmi a następnie pokrywką – lub folią aluminiową. Tak pieczemy 1,5 godz. Na 10 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy do końca czasu. Są pyszne i aromatyczne – smakują wybornie same w sobie, ale doskonale komponują się również podane z sosem pieczarkowym.

ŚWIĄTECZNE PRZYSMAKI - Magdalena Wojtanowicz 1

Po więcej inspirujących przepisów zapraszamy na blog Pani Magdaleny: „Przyjemność gotowania / Magdaleny Wojtanowicz”

W kuchni czujesz się jak kapitan okrętu? Łyżki, noże, patelnie są ci posłuszne niczym majtkowie na pokładzie statku? A może kuchnia to dla ciebie po prostu hobby, chwilowe oderwanie się od rzeczywistości? Bez względu na to czy zamiłowanie do gotowania jest dla ciebie tylko przygodą, czy może zawodowym zajęciem, pochwal się swoimi smacznymi arcydziełami przed innymi! Napisz do nas na: info@gorliczanin.pl lub odezwij się na fanpage FB gorliczanin.pl, a my chętnie opublikujemy Twoje pyszności.

Udostępnij: