SAŁATKA WIOSENNA – Magdalena Wojtanowicz

 

W tym wydaniu prezentujemy Wam przepis na wiosenną sałatkę z ryżem, tuńczykiem i warzywami, który podesłała nam nasza czytelniczka.

SAŁATKA WIOSENNA - Magdalena Wojtanowicz 1

Przepis dostępny w 40 wydaniu gorliczanin.pl

Magdalena Wojtanowicz
„Jestem szczęśliwą matką i żoną. W kuchni przenoszę się do innego świata, tam czas inaczej płynie, tam daję ponieść się wodzy
wyobraźni i fantazji, lubię eksperymentować i kombinować, zmieniać tradycyjne przepisy dodając coś od siebie. Gotowanie to dla mnie przyjemność, która sprawia mi radość”. 

Sałatka Wiosenna z ryżem, tuńczykiem i warzywami
Potrzebujemy:
250 g ryżu długoziarnistego z dzikim może być zwykły też
1 rzodkiewka
1 puszka sałatkowego tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki konserwowej kukurydzy
2 łyżki zielonego konserwowego groszku
mielony kolorowy pieprz
rzeżucha do dekoracji
ogórek świeży zielony
oraz czarny sezam,biały sezam,złote siemię do posypania

Przygotowanie
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy ryż odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy do niego całą puszkę tuńczyka wraz z zalewą, odsączoną kukurydze i groszek konserwowy, pokrojoną rzodkiewkę w paseczki oraz szczyptę pieprzu. Mieszamy i nakładamy na talerz po czym dekorujemy paseczkami z rzodkiewki oraz ogórka, posypujemy czarnym i białym sezamem oraz złotym siemię i szczyptą kolorowego mielonego pieprzu. Całość uwieńczamy rzeżuchą.
Po więcej przepisów zapraszamy na blog Pani Magdaleny 


*** *** *** *** ***


W kuchni czujesz się jak kapitan okrętu? Łyżki, noże, patelnie są ci posłuszne niczym majtkowie na pokładzie statku?
A może kuchnia to dla ciebie po prostu hobby, chwilowe oderwanie się od rzeczywistości? Bez względu na to czy zamiłowanie do gotowania to dla ciebie tylko przygodą, czy może zawodowym zajęciem, pochwal się swoimi smacznymi arcydziełami przed innymi! Napisz do nas na: info@gorliczanin.pl lub odezwij się na fanpage FB gorliczanin.pl, a my chętnie opublikujemy twoje pyszności.



Udostępnij: