LECZO Z DODATKIEM ANANASA – Magdalena Wojtanowicz

 

„Mój kulinarny eksperyment zakończył się smacznym sukcesem”

LECZO z dodatkiem ANANASA

Potrzebujemy:
1 średnia cukinia bądź kabaczek
300 g kiełbasy
2 średnie cebule
2-3 papryczki piri-piry
2-3 plastry ananasa
sól, pieprz
trochę oleju / oliwy
2 ząbki czosnku
2 świeże papryki czerwone
3 duże pomidory malinowe
3 średnie marchewki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki wody
mieszanka przypraw włoskich
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
2-3 kostki mrożonego rozdrobnionego
szpinaku

W garnku rozgrzewamy nieco oleju / oliwy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę do lekkiego przeszklenia. Kolejno wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekany czosnek, oczyszczoną i pokrojoną paprykę, podsmażoną i pokrojoną w kostkę kiełbasę, pokrojone w kostkę plastry ananasa, pokrojone papryczki piripiri, pokrojone pomidory malinowe które
wcześniej sparzyliśmy i obraliśmy ze skórki, umytą, oczyszczoną z gniazd nasiennych i nie obraną cukinię którą również kroimy w kostkę.
Dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy, kostki rozdrobnionego szpinaku oraz wodę. Przykrywamy i początkowo na średnim ogniu, a później na małym ogniu dusimy całość od czasu do czasu mieszając.
Gdy warzywa zmiękną i smakowo nam odpowiada, to danie jest gotowe do
podania.

„To moja pyszna i rozgrzewająca propozycja na jesienne danie z dodatkiem dyni piżmowej i papryczki chili”

Dyniowa FASOLKA PO BRETOŃSKU

Potrzebujemy:
0.5 kg fasoli
(najlepiej ją namoczyć przez całą noc do rana)
300 g kiełbasy
200 g boczku
1 duża marchewka
1 duża cebula
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, mielone chili
3 łyżki przecieru pomidorowego
500 g miąższu dyni piżmowej

Namoczoną fasolę zalewamy wodą tak by woda była na 3-5 cm nad fasolą i gotujemy do miękkości. Dodajemy pokrojony miąższ dyni oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i dalej gotujemy aż dynia zacznie się rozpadać, a marchewka zmięknie. Cebulę obieramy i drobno siekamy w kostkę po czym podsmażamy na rumiano. Kiełbasę i boczek kroimy w dużą kostkę i również podsmażamy. Do miękkiej fasoli i rozpadniętej dyni dodajemy podsmażoną cebulkę oraz mięsko. Dolewamy ewentualnie szklankę wody jeśli wydaje nam się za gęsta. Podprawiamy. I jeszcze przez chwilkę gotujemy.

Po więcej inspirujących przepisów zapraszamy na blog Pani Magdaleny:
„Przyjemność gotowania / Magdaleny Wojtanowicz”

W kuchni czujesz się jak kapitan okrętu? Łyżki, noże, patelnie są ci posłuszne niczym majtkowie na pokładzie statku? A może kuchnia to dla ciebie po prostu hobby, chwilowe oderwanie się od rzeczywistości? Bez względu na to czy zamiłowanie do gotowania jest dla ciebie tylko przygodą, czy może zawodowym zajęciem, pochwal się swoimi smacznymi arcydziełami przed innymi! Napisz do nas na: info@gorliczanin.pl lub odezwij się na fanpage FB gorliczanin.pl, a my chętnie opublikujemy Twoje pyszności.

Udostępnij: