Kruche ciasto kakaowo-cynamonowe ze śliwkami i kruszonką – Magdalena Wojtanowicz

 

Kruche ciasto kakaowo-cynamonowe ze śliwkami i kruszonką - Magdalena Wojtanowicz 1
Przepis na kruche ciasto dostępny w 34 wydaniu gorliczanin.pl

W tym wydaniu prezentujemy Wam przepis na prosty i bardzo pyszny placek z użyciem śliwek węgierek z przepisu naszej czytelniczki – Magdaleny Wojtanowicz.MAGDALENA WOJTANOWICZ„Jestem szczęśliwą matką i żoną. W kuchni Pprzenoszę się do innego świata, tam czas inaczej płynie, tam daję ponieść się wodzy wyobraźni i fantazji, lubię eksperymentować i kombinować, zmieniać tradycyjne przepisy dodając coś od siebie. Gotowanie to dla mnie przyjemność, która sprawia mi radość.”

KRUCHE CIASTO KAKAOWO-CYNAMONOWE 
ze ŚLIWKAMI i KRUSZONKĄPOTRZEBUJEMY:

– umyte i wypestkowane śliwki – najlepiej węgierki
– blaszkę o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm
– papier do pieczenia, który zapobiegnie przed nadmiernym zarumienieniem się spodu ciasta, ja użyłam brązowy papier 
do pieczenia od Anna Zaradna – sprawdził się idealnie, 
a ciasto mi się zbytnio nie przyrumieniło od spodu.

CIASTO:
4 szklanki mąki
3 żółtka
250 g masła / margaryny
ok. 1 szklanka cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
2-3 łyżki słodkiego kakao
1 łyżeczka cynamonu
KRUSZONKA:
2 łyżki masła / margaryny
2-3 łyżki cukru
3 łyżki mąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki ciasta i zagniatamy ciasto, po czym owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 min, do lodówki. Między czasie ze składników na kruszonkę przygotowujemy kruszonkę i również wkładamy ją do lodówki.
Po odczekanych 30 minutach rozwałkowujemy ciasto na wymiar blaszki 
i wkładamy je do niej. Na wierzch układamy śliwki – skórką do dołu. Wierzch śliwek posypujemy gotową kruszonką. Gotowy placek wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 min w temp. 200 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu jak ktoś chce może dodatkowo posypać wierzch cukrem pudrem.
Po więcej przepisów zapraszamy na blog Pani Magdaleny


*** *** *** *** ***

W kuchni czujesz się jak kapitan okrętu?
Łyżki, noże, patelnie są ci posłuszne niczym majtkowie na pokładzie statku?
A może kuchnia to dla ciebie po prostu hobby?
Bez względu na to czy zamiłowanie do gotowania jest dla ciebie tylko przygodą, czy może zawodowym zajęciem, pochwal się swoimi smacznymi arcydziełami przed innymi.
Napisz do nas na adres: info@gorliczanin.pl lub odezwij się na fanpage gorliczanin.pl, a my chętnie opublikujemy Twoje pyszności

Udostępnij: