EKSPRESOWE PIERNICZKI bez leżakowania...są pyszne zaraz po upieczeniu i super chrupiące. Te pierniczki można zrobić na dzień - dwa przed Świętami, ponieważ nie wymagają długiego leżakowania. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 3 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 50 g masła 1 łyżeczka przypr…
Przepisy Naszych Czytelników
LECZO Z DODATKIEM ANANASA – Magdalena Wojtanowicz
„Mój kulinarny eksperyment zakończył się smacznym sukcesem”LECZO z dodatkiem ANANASAPotrzebujemy: 1 średnia cukinia bądź kabaczek 300 g kiełbasy 2 średnie cebule 2-3 papryczki piri-piry 2-3 plastry ananasa sól, pieprz trochę oleju / oliwy 2 ząbki czosnku 2 świeże…
JESIENNE MARCHEWKI – Kinga Pabis
KINGA PABIS „Przez życie nieszablonowo, a w kuchni pełną parą…gdy inspiracja przychodzi w najmniej oczekiwanym momencie, 24 h to za mało, ale uparcie zaraża zdrowym, a czasem nieoczywistym stylem życia.”
CIASTO: 150 g mąki 75g mas…
JADALNE DONICZKI – Magdalena Wojtanowicz
JADALNE DONICZKI:POTRZEBUJEMY:- naczynie do roztopienia czekolady- tabliczka mlecznej czekolady- 200 ml śmietany kremówki 30 - 36% mocno schłodzonej- 100 ml mascarpone - mocno schłodzonego- 1 łyżka cukru- kilka cias…
SAŁATKA WIOSENNA – Magdalena Wojtanowicz
W tym wydaniu prezentujemy Wam przepis na wiosenną sałatkę z ryżem, tuńczykiem i warzywami, który podesłała nam nasza czytelniczka.
Magdalena Wojtanowicz„Jestem szczęśliwą matką i żoną. W kuchni przenoszę się do innego świata, tam czas inaczej płynie, tam daję ponie…
FIT JAJKA na Wielkanoc – Kinga Pabis
MOCNO CZEKOLADOWE MUFFINKI pobudzające zmysły – Lucyna Kłapsa „Lusi”
Jesienna a’la szarlotka bez pieczenia – Magdalena Wojtanowicz
Kruche ciasto kakaowo-cynamonowe ze śliwkami i kruszonką – Magdalena Wojtanowicz
W tym wydaniu prezentujemy Wam przepis na prosty i bardzo pyszny placek z użyciem śliwek węgierek z przepisu naszej czytelniczki - Magdaleny Wojtanowicz.MAGDALENA WOJTANOWICZ„Jestem szczęśliwą matką i żoną. W kuchni …
Tarta z owocami – Katarzyna Lewek
Prezentujemy Wam wypieki Katarzyny Lewek, zawodowej kucharki, dla której praca jest nie tylko pracą, ale i okazją do eksperymentowania – nie lubi ograniczeń, dlatego zarówno gotuje, jak i piecze, by odkrywać kolejne kuchenne tajemnice.
Czytaj dalej
Redakcyjny grzaniec
ROZGRZEWAJĄCY PAŹDZIERNIK
Redakcyjny grzaniec
Wraz z październikiem przyszła nie tylko piękna, polska złota jesień, ale i odpowiednia pora, by w chłodne wieczory uraczyć się od czasu do czasu pysznym grzańcem. W tym wydaniu postanowi…
IWONA BUDZIAK poleca – Pierogi z rabarbarem i sosem na bazie jogurtu, mango oraz miodu
Pierogi z rabarbarem i sosem na bazie jogurtu, mango, oraz miodu
Składniki na ciasto (ok 50 pierogów )3,5 szkl mąki1,5 szkl letniej wody2 łyżki olejuSkładniki na farsz5 łodyg rabarbaru2 łyżki cukru1 laska waniliSkładniki na sos1 jogurt naturalny1 man…
Wielkanocny PASZTET Z FIGAMI
Gala Osobowości i sukcesy 2015odbyła się w Warszawie 23 marca w hotelu Marriott. Jako jedyne restauracje z całej Polski na tę okoliczność restauracje Ratuszowa i Orchidea przygotowały wyborne szynki, pasztety z figami, pasztety z malinami i galaretą, musztardę…